Ars poetica

21 szamurájA www.budomagazin.hu, a Magyar Harci Művészetek Össz-szövetségének hivatalos lapja egy kivételes ajándékkal lepte meg a magyar harcművész-társadalmat. A "21 szamuráj" című könyvben az internetes portál munkatársai Magyarország vezető harcművészeivel beszélgetnek a budóról, a harcosok útjáról.

Magyarország vezető, alapító harcművészeivel minden beszélgetésben leginkább azt kutattuk, hogy a harcművészetekben iránytűnek használt egyetemes emberi értékeket hogyan lehet átmenteni a mester-tanítvány viszonyrendszerben, hogyan jelennek meg a választott stílusokon belül, hogyan épülhetnek be a mindennapokba, egyáltalán, a budo honnan visz hova, ha a mozgások mögött rátalálunk a filozófiára is.
Huszonegy interjúnkban olyan gondolatokkal ismerkedhet meg az Olvasó, amelyek egy sajátságos közeg sajátságos törvényszerűségeivel foglalkoznak, amelyek izgalmas és intenzív tudásanyagot próbálnak közvetíteni.

Bemutatott harcművészeinket szamurájoknak hívjuk. Azt is, aki a birkózószőnyegen kulcsol és dob, azt is, aki a ring mellett izgul és segít, azt is, aki az ősi magyar hagyományokból merít, azt is, aki a kínai harci rendszerek avatott ismerője és azt is, aki valamely, ténylegesen a japán kultúrkincs részeként megjelenő harcművészetet gyakorolja.
A szamuráj a mi felfogásunkban az alázat, az akarat, a kitartás, a megszállottság, a fegyelem, a tisztesség, a hűség és az odaadás megtestesítője. A régről eredeztethető harcművészetek, a küzdősportok elkötelezett képviselőire egyaránt igaz mindegyik tulajdonság.
Történeteket és tanításokat kaptunk, amelyek eleink évezredes tapasztalatait összegyűjtve írnak használati útmutatót az élethez.

A szerzők